Hlíva ústřičná je jedlá houba, která má s ústřicemi podobný tvar. Má žábry bílé barvy a krátké stonky. Jde o jednu z nejoblíbenějších hub na světě a není divu. Je totiž velmi přínosná pro naše zdraví. Má spoustu benefitů. Je nízkokalorická a bohatá na vitamíny i minerály. A navíc má mírnou chuť a patří k nejdelikátnějším houbám.
Přísada do asijské kuchyně
Hlíva ústřičná je běžně zpracovávaná a používaná především v asijské kuchyni. Přidává se do hotových jídel, ale také se nakládá do octa nebo suší. Její využití je všestranné. Rychle se vaří, a tak je to ideální přísada na pánev.
Hlíva ústřičná se však přidává také do polévek, omáček nebo salátů. A využívá se také jako příloha k masu. Udělat z ní lze také smažené řízky podobně jako z jiných hub. Jistě také znáte nepravou dršťkovou, která se dělá právě z hlívy. Je moc chutná a mnozí ani nepoznají, že nejedí pravé dršťky.
Pomáhá také přírodě
Hlíva ústřičná není jen skvělým pokrmem. Prospívá také místu, kde roste. Dokáže totiž rozkládat materiály jako je papír nebo dřevo. A to ještě není všechno. Hlíva rozkládá také kávu, a dokonce také ropné produkty. Je také potencionálně účinná při odstraňování organických vazeb v toxických chemikáliích. Hlíva dokáže po úniku ropy snížit znečištění nebo absorbovat rtuť. Pokud se však hlíva použije pro tento účel, určitě není vhodná k jídlu.
Zdravotní přínosy hlívy
Není tajemstvím, že různé houby se v lidovém léčitelství používají dlouhé roky. Vědecké studie hub jsou však otázkou posledních několika desítek let. Hlíva je bohatá na antioxidační sloučeniny jako jsou flavonoidy a fenoly. Vědci zjistili, že hlíva obsahuje vyšší množství antioxidantů než jiné houby. Navíc je bohatá na aminokyselinu zvanou ergothionein. Hlíva má také antibakteriální účinky. Také by měla pomoci bojovat proti stresu.
Jíst hlívu může být prospěšné pro srdce, a to díky betaglukanům. Pokud budete konzumovat hlívu, můžete si zlepšit také kognitivní zdraví, a navíc údajně hlíva snižuje také riziko rakoviny.
A to stále není všechno. Některé studie zjistily, že pravidelná konzumace hlívy ústřičné může mít vliv na hladinu cukru v krvi. Hlíva ústřičná má podle studie z roku 2015 zveřejněné v časopise International Journal of Microbiology potenciál snižovat záněty. Podle výzkumů by hlíva měla snižovat také hladinu cholesterolu.
Hlíva je přínosem
Sečteno podtrženo je hlíva pro lidské zdraví přínosem. Konzumovat ji můžete v pokrmech, ale také jako doplněk stravy. Doporučuje se nejen pro dospělé, ale klidně i pro docela malé děti. Hlíva může pomoci dětem při nástupu do školky, kdy je jejich imunita vystavená spoustě bacilů. Konzumace doplňků stravy se doporučuje také v zimě. Hlíva je podle odborníků vhodná také ve chvíli, kdy čelíte velké fyzické zátěži nebo se cítíte dlouhou dobu vyčerpaní.
Zdroj: webmd.com, blendea.cz, pharmanews.cz