Jablečný ocet: Výborný na hubnutí i do kuchyně

Jablečný ocet běžně používáte v kuchyni, především jako zálivky na saláty nebo k okyselení některých pokrmů. Věděli jste, že si ho můžete vyrobit i sami, a to klidně ze slupek jablek? Pravda je, že tento proces chvíli trvá, takže pokud nechcete čekat, jednoduše zajděte do obchodu a kupte si ho. Je to natolik běžná potravina, že ho seženete i v menších obchodech, klidně i někde na vesnici. Hojně se využívá také pro hubnutí. Pokud jste o dietě s jablečným octem ještě neslyšeli, měli byste si doplnit znalosti.

REKLAMA

Jablečný ocet pomáhá zhubnout

Jablečný ocet obsahuje kyselinu octovou, která by vám měla pomoci zhubnout. Postará se totiž o to, že vaše tělo nebude moci tuk efektivně uložit, a navíc zlepšuje metabolismus tuků. Na základě jedné studie se ukázalo, že osoby, které konzumovaly jablečný ocet každý den v množství 0,1 až 2 polévkové lžíce, zhubli po třech měsících až o 2 kg a byly jim naměřeny nižší hladiny triglyceridů v krvi.

Jablečný ocet není všemocný

Zdá se vám to málo? Pak si uvědomte, že tito lidé pro hubnutí nedělali nic jiného, než že konzumovali ocet. Budete-li chtít dosáhnout lepších výsledků, zaměřte se na kalorický deficit – čili musíte spálit více kalorií, než jich přijmete. A to jde pouze s vyváženým jídelníčkem. Jablečný ocet vám v hubnutí pomůže, neodvede ale všechnu práci za vás. Tak je to ale s hubnutím vždycky. Neexistuje žádná kouzelná přísada, kterou každý den sníte a budete hubnout bez ohledu na to, co za den zkonzumujete.

Pozor na zuby

To, že jablečný ocet můžete použít na hubnutí, ale neznamená, že byste ho do sebe měli lít litry denně! Ve skutečnosti vám postačí jen malé množství octa (jedna až dvě čajové lžičky denně) a nikdy byste ho neměli pít jen tak. Vždy jej zřeďte s vodou či jinými zásaditými přísadami, protože ocet je příliš kyselý.

Může narušit vaši zubní sklovinu – a platit účty za zubaře se vám kvůli krásné postavě určitě nechce. Mezi další negativní vedlejší účinky jablečného octa patří, že snižuje hladiny draslíku v těle a mění hladinu inzulinu.

Využijete jej v kuchyni

Stále ještě jsme zvyklí více používat klasický ocet, a tak se vám může stát, že až si jablečný ocet koupíte, nevíte, co s ním. Tou nejjednodušší možností je smíchat jednu až dvě lžičky ve sklenici s vodou a vypít – pokud tedy hledáte podporu v hubnutí. Anebo si můžete připravit různé zálivky na saláty:

  • Do uzavíratelné sklenice dejte 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci jablečného octa, špetku soli a špetku sušeného oregana. Uzavřete, pořádně protřepejte a zálivka je připravena k použití!
  • Připravit si můžete slavnou vinaigrette zálivku, která už je ale o něco kaloričtější, protože vyžaduje 1 díl jablečného octa na 3 lžíce oleje. Olej, který použijete, vám musí chutnat, jinak si nepochutnáte ani na zálivce. Můžete použít olivový olej, nebo klidně slunečnicový, pokud vám je příjemnější. Ochutit můžete solí a pepřem nebo vyzkoušejte různé bylinky, hořčici, med, chilli a další přísady.

Zdroje: health.harvard, NIH, tandfonline, freshbites

Přidejte si nás na seznam.cz

Přidat na Seznam.cz

Další články
Související

REKLAMA

⚡️Nejčtenější

REKLAMA